facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 73

Babysitting - Πώς επιλέγω το σωστό άτομο;

Babysitting. Ανατροφή από τρίτο άτομο.

Babysitting. Ανατροφή από τρίτο άτομο.

Κανένας άλλος δε μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας την αγάπη, τη φροντίδα και τη στοργή που του προσφέρετε εσείς. Όμως μπορεί να χρειαστεί να φροντίσει το παιδί σας κάποιο τρίτο άτομο,ειδικά όταν δε μπορεί να το κρατήσει η γιαγιά ή ο παππούς όσο εσείς θα έχετε υποχρεώσεις.

Προτού πάρετε την απόφαση να προσλάβετε άτομο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις ανάγκες του παιδιού, τις δικές σας ανάγκες καθώς και το χρόνο που θα περνάει αυτό το άτομο με το παιδί σας (από λίγες ώρες την εβδομάδα μέχρι 8 ώρες την ημέρα). Όταν τα καθορίσετε αυτά, τότε είστε έτοιμοι να δεχτείτε υποψήφιους!

Σωστή επιλογή

Η επιλογή αυτού του ατόμου λοιπόν, είναι πολύ σημαντική και όταν έρθει η στιγμή να αφήσετε το παιδί σας στην επίβλεψη ενός τρίτου προσώπου, θα πρέπει πάνω από όλα να είναι άτομο της εμπιστοσύνης σας. Αρχίστε ρωτώντας τους φίλους σας και το οικογενειακό σας περιβάλλον. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε γραφεία ή αγγελίες με επιφύλαξη και πάντα παίρνοντας συστάσεις από ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί με αυτά τα άτομα. Προσπαθήστε να βρείτε κάποιο άτομο που έχει μεγαλώσει δικά του παιδιά ή έχει ασχοληθεί με παιδιά στην επαγγελματική του ζωή. Οποιαδήποτε όμως προσλάβετε, κάντε εξετάσεις για φυματίωση ή άλλα μεταδοτικά νοσήματα. Ο παιδίατρος σας θα σας συμβουλεύσει τι να κάνετε. Το σημαντικότερο είναι ο άνθρωπος που θα φροντίζει το παιδί σας να έχει αγάπη γι αυτό που κάνει, ανάλογη εμπειρία και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Όταν έρθει η στιγμή της συνέντευξης:

  • Κατ’ αρχήν, αφήστε αυτό το άτομο να παίξει με το παιδί σας και παρακολουθήστε πως τα πάνε μεταξύ τους.
  • Μάθετε για ποιο λόγο χρειάζεται τη δουλειά. Χρειάζεται επειγόντως δουλειά ανεξάρτητα από το αντικείμενο; Της αρέσουν τα παιδιά και κατανοεί ότι είναι μία δουλειά που απαιτεί υπομονή και χρόνο;
  • Ρωτήστε τα προσόντα της. Δε χρειάζεται να έχει πτυχίο σε σχέση με τη φροντίδα παιδιού αλλά θα πρέπει να μιλάει σωστά Ελληνικά, να είναι εύστροφη για να παρακινεί το παιδί να αναπτύξει τις λεκτικές του ικανότητες, να έχει εμπειρία με παιδιά και να γνωρίζει πως να τα χειριστεί.
  • Ρωτήστε πως θα διαχειριζόταν μια κατάσταση με το παιδί να κλαίει έξαλλο χωρίς να σταματάει.
  • Παρακολουθείστε πως ταΐζει και αλλάζει το παιδί σας.
  • Ρωτήστε τη εάν έχει παρακολουθήσει μαθήματα για πρώτες βοήθειες. Εάν όχι, αν είναι πρόθυμη να παρακολουθήσει.

Αφού τελειώσει η συνέντευξη και φύγει από το σπίτι, κάντε και μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας:

  • Έφτασε στην ώρα της για τη συνέντευξη; Εάν καθυστέρησε μπορείτε να υποθέσετε ότι μπορεί να αργήσει ξανά.
  • Η εμφάνισή της ήταν η κατάλληλη; Καθαρά ρούχα, νύχια, μαλλιά. Εάν δεν ήταν στην πρώτη συνάντηση τότε πιθανότατα, όταν την προσλάβετε να προσέχει ακόμη λιγότερο. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην καθημερινή περιποίηση του παιδιού σας που μπορεί να μην είναι σχολαστική.
  • Η προσωπικότητά της σας κέρδισε; Νοιώθετε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της; Έχει χιούμορ;
  • Το παιδί σας φαίνεται να τη συμπάθησε; Εκείνη πώς συμπεριφέρθηκε στο παιδί σας; Φάνηκε υπομονετική και έδειξε ενδιαφέρον για το παιδί σας;

Μετά τη θετική σας εντύπωση στη συνέντευξη και τις καλές συστάσεις και πριν πάρετε την τελική σας απόφαση για μόνιμη συνεργασία, το επόμενο βήμα είναι να την ξανακαλέσετε στο σπίτι σας για μία δοκιμαστική συνεδρίαση. Αξίζει τον κόπο. Πάρτε μία μέρα ρεπό από τη δουλειά σας ώστε να είστε παρούσα εκείνη την ημέρα και παρατηρήστε τις κινήσεις της. Επίσης, εξηγήστε της κάποια βασικά πράματα όπως τις καθημερινές συνήθειες του παιδιού και τις δουλειές που προαπαιτούνται. Δώστε της την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το παιδί σας αλλά και με τους χώρους του σπιτιού. Να έχετε στο νου σας ότι το παιδί σας πιθανότατα θα εξοικειωθεί  όταν δε θα είσαστε εσείς τριγύρω. Γι αυτό, αφήστε τους για λίγο μόνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσο όμως είσαστε τριγύρω να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Τέλος, ακολουθήστε το ένστικτό σας. Εάν κάτι σας λέει ότι αυτό το άτομο δεν είναι το κατάλληλο για το παιδί σας, τότε ίσως είναι καλύτερα να ψάξετε για άλλο.

Να είστε σαφείς αναφορικά με τον τρόπο που επιθυμείτε να φροντίζει το παιδί σας. Εξηγήστε της:

  • Δεν είναι σωστό να χτυπάει ή να ταρακουνάει το παιδί.
  • Ποτέ μην αφήνει το παιδί χωρίς επίβλεψη
  • Πόσο συχνά θέλετε να ελέγχει το παιδί όσο κοιμάται

Ο ερχομός του τρίτου ατόμου στο σπίτι

Όταν λοιπόν καταλήξετε στο κατάλληλο άτομο έρχεται η πρώτη ημέρα που θα αφήσετε μόνο το παιδί σας μαζί της. Τι πρέπει να κάνετε:

  • Δώστε τους χρόνο να παίξουν μόνοι τους για λίγο πριν φύγετε.
  • Αναφέρετε ξανά τις προσδοκίες σας σχετικά με τη φροντίδα του παιδιού σας (πότε, πώς να το βάζει για ύπνο, δραστηριότητες και παιχνίδια, υγιεινή, ώρες φαγητού).
  • Για να διευκολύνετε τη δουλειά του ατόμου που προσέχει το παιδί σας καθώς και να έχετε ένα αίσθημα σιγουριάς όσο θα λείπετε, μη παραλείψετε να αναφέρετε που πηγαίνετε, πότε αναμένεται να επιστρέψετε και με πιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας.
  • Επιμείνετε να μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί σας σε κάθε περίπτωση.
  • Αφήστε μία λίστα δίπλα στο τηλέφωνο με τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική, αστυνομία, κέντρο δηλητηριάσεων, κοντινό νοσοκομείο, ταξί).
  • Τέλος, αφήστε δίπλα στο τηλέφωνο τα προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο του παιδιού, τον αριθμό σταθερού και κινητού τηλεφώνου, τη διεύθυνση, το βιβλιάριο υγείας του παιδιού).

Βοηθείστε το παιδί σας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα

Τώρα που η καθημερινότητα του παιδιού σας θα αλλάξει, φροντίστε να μιλήσετε στο παιδάκι σας για την αλλαγή αυτή. Ίσως θα βοηθήσει να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο που θα πραγματεύεται αυτή τη μετάβαση. Γνωρίστε του το άτομο που θα το φροντίζει όσο θα λείπετε και περάστε λίγο χρόνο μαζί τους πριν φύγετε. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές  για την αναίμακτη προσαρμογή του!

  • Την πρώτη μέρα προγραμματίστε να έχετε λίγο χρόνο για να μείνετε μαζί με το παιδί σας και το άτομο που θα το προσέχει, όσο χρειαστεί. Όταν είναι ώρα να φύγετε σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας περνάει όμορφα και επαναλάβετε της τι πρέπει να προσέχει.
  • Πείτε του ότι θα επιστρέψετε πολύ σύντομα.
  • Πείτε του ότι φεύγετε. Μην εξαφανιστείτε χωρίς να σας καταλάβει. Μπορεί να είναι δύσκολη η ώρα του αποχωρισμού για εσάς και περισσότερο για το παιδί σας, αλλά έτσι αντιλαμβάνεται καλύτερα τη μετάβαση και είναι λιγότερο ανήσυχο.
  • Δημιουργείστε μία ρουτίνα γύρω από το θέμα της αποχώρησής σας. πείτε και κάντε τα ίδια πράματα κάθε μέρα.
  • Καλέστε το άτομο που κρατάει το παιδί σας σε περίπτωση που αλλάξουν τα σχέδιά σας.
  • Δημιουργείστε μια ρουτίνα κατά την επιστροφή σας, δώστε του ιδιαίτερη προσοχή.

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία της ψυχολόγου

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.