facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ενοχές νέας μαμάς – Φοβάμαι ότι δεν ξέρω πώς να μεγαλώσω ένα ευτυχισμένο παιδί

Ερώτηση από Helenk (21.1.2017)

“Καλησπέρα σας. Έχω ένα μωράκι 2 μηνών κι από την πρώτη μέρα της γέννησής του παλεύω με φοβίες, τύψεις κι ενοχές. Φοβάμαι ότι δεν ξέρω πως να μεγαλώσω ένα ευτυχισμένο παιδί. Ειδικά όταν πρέπει να αφήσω το μωρό στο πάρκο του για να κάνω τις δουλειές του σπιτιού ή να πλυθώ, νιώθω ότι το παραμελώ. Φυσικά πάντα έχω το μωρό κοντά μου και του μιλάω ή του τραγουδάω αλλά δεν ξέρω αν αυτό αρκεί. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της μέρας δεν κοιμάται ώστε να κάνω τότε τις δουλειές. Πως μπορώ να διαχειριστώ την κατάσταση; Σας ευχαριστώ.”

Απάντηση από ψυχολόγο (21.1.2017)

“Αγαπητή Helenk,

Καλωσήλθες στην μητρότητα και να χαίρεσαι το μωράκι σου!

Η φροντίδα ενός μωρού κατά το πρώτο έτος είναι απαιτητική δουλειά που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις αϋπνίες, τα κλάματα και τις πολλές ώρες αμηχανίας. Το να αντιμετωπίζεις τις καθημερινές αλλαγές στην ρουτίνα και να μαθαίνεις ταυτόχρονα πώς να φροντίζεις το μωρό χρειάζεται πολλή ενέργεια, συναισθηματικές δεσμεύσεις και υπομονή. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι πολλοί γονείς τα βρίσκουν όλα αυτά δύσκολα. Πολλές γυναίκες μάλιστα έχουν αρνητικές σκέψεις όπως φοβίες για την υγεία του μωρού και την ικανότητα τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του νέου ρόλου τους.

Helenk εάν πραγματικά θέλεις να διαχειριστείς την κατάσταση θα πρέπει να τα βρεις με τον εαυτό σου πρώτα. Όταν η μάμα είναι καλά τότε είναι καλά και το μωρό και ο μπαμπάς και όλη η οικογένεια. Οι φοβίες, οι τύψεις και οι ενοχές όλα προέρχονται από το άγχος. Από το άγχος που δεν ξέρουμε εάν αυτό που κάνουμε είναι σωστό, από το άγχος μην βλάψουμε το μωρό μας, από το άγχος μην αποτύχουμε να ανταποκριθούμε σωστά στις ανάγκες του μωρού. Πολλές φορές μάλιστα αυτό προέρχεται κι από την τελειομανία να είμαστε οι τέλειες μητέρες-πράγμα ανύπαρκτο και δεν θα συνιστούσα σε καμία γυναίκα να το κάνει. Αντιθέτως προτείνω ότι μία χαρούμενη μαμά θα έχει χαρούμενο μωράκι.

Το μωράκι νοιώθει την μαμά και ξέρει πόσο τον αγαπάς. Γνωρίζει ότι όταν κλαίει θα πας να τον σηκώσεις, να τον αγκαλιάσεις, να αισθανθεί το σώμα σου και την μυρωδιά σου. Όταν ανταποκρίνεται η μαμά στις ανάγκες του μωρού εγκαίρως τότε χτίζεται η εμπιστοσύνη και νοιώθει ασφάλεια το μωρό. Το μωρό σου θα σου δείξει τι μαμά χρειάζεται. Πως θα το κάνει αυτό; Με τον τρόπο που επικοινωνεί-προς το παρόν με το κλάμα και το χαμόγελο. Θα εμπιστευτείς το μητρικό σου ένστικτο, θα κάνεις τα λάθη σου ως γονέας, θα συγχωρείς τον εαυτό σου και θα συνεχίζεις το έργο σου απέναντι στο μωρό σου.

Αλλά πρέπει και εσύ να φροντίσεις τον εαυτό σου-την σωματική υγεία σου αλλά και την συναισθηματική. Κι αυτό σημαίνει όχι στις ενοχές και τύψεις. Έβαλες το μωρό στο πάρκο για να πας τουαλέτα ή να κάνεις μπάνιο ή να μαγειρέψεις ή να περιποιηθείς τον εαυτό σου; Θα λες στον εαυτό σου ότι πρέπει να φροντίσω εμένα για να φροντίσω εσένα (το μωρό). Δεν είναι καθόλου κρύο ούτε απόμακρο. Θα το φιλάς και θα τον αγκαλιάζεις καθώς τον βάζεις κάτω για να περιποιηθείς. Τις δουλείες θα τις κάνεις όταν μπορείς... μία γρήγορη τακτοποίηση μία φόρα την ημέρα κι αυτό προτιμότερο την νύχτα πριν κοιμηθείς για να μην τα κάνεις το πρωί. Εάν έχεις κοινωνική στήριξη στην διάθεσή σου (π.χ. σύντροφο, μαμά, αδέλφια, ή κάποιο έμπιστο πρόσωπο) θα αφήσεις το μωρό μαζί τους για να πηγαίνεις έστω 15 λεπτά περίπατο ή να κάνεις ένα μπάνιο ή για ένα ραντεβού με τον σύντροφό σου για να φροντίσετε την σχέση σας (γιατί τώρα είστε τρείς και χρειάζεστε χρόνο μαζί κι οι δύο σας).

Βεβαίως υπάρχουν και σοβαρές διαταραχές άγχους στη διάρκεια τις επιλόχειας φάσης τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε εάν θελήσεις (6986775642).

Οι πρώτοι μήνες είναι πραγματικά τρυφεροί και ιδιαίτεροι -κοίταξε να τις χαρείς γιατί περνάνε πολύ γρήγορα.”