facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη μου και έχω πολύ άγχος

Ερώτηση από Ελίνα (13.3.2017)

“Γεια σας λέγομαι Ελίνα και είμαι 22 χρόνων είμαι στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου αλλά είναι σαν την πρώτη φορά έχω αρκετό άγχος... Είμαι περίπου 1 μισή μηνών και είχα δει ένα πολύ απαλό καφέ στα υγρά μου και πανικοβλήθηκα. Ο γιατρός μου είπε να πάρω τα χάπια οτρεγκεσταν αλλά επειδή ήταν τόσο απαλό και δεν μου ξανά ήρθε τίποτα στα υγρά δεν τα πήρα είδα και τις παρενέργειες και φοβήθηκα περισσότερο. Το άγχος δεν μου έχει φύγει. Τι μου προτείνετε;”

Απάντηση από ψυχολόγο (14.3.2017)

“Καλημέρα Ελίνα,

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική για την ίδια γυναίκα. Κατάλαβα σωστά ότι νοιώθεις την εγκυμοσύνη σου ίδια με την πρώτη εγκυμοσύνη λόγου ότι είχες άγχος και τότε; Οπότε έχουμε ένα ιστορικό άγχους. Το άγχος είναι σύνηθες στην εγκυμοσύνη -όλες μας έχουμε κάποιες ανησυχίες για την υγεία του μωρού και κάποιο φόβο για τη γέννα. Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν ένα έντονο άγχος ή χαμηλή διάθεση η οποία παρεμποδίζει την καθημερινότητα.

Το περιγεννητικό άγχος αποτελείται από τα ακόλουθα χωρίς να περιορίζονται σε αυτά:

  • Πανικός (ταχυπαλμία, τρεμούλες, αίσθηση ασφυξίας, αισθήματα απώλειας ελέγχου και/ ή επικείμενης συμφοράς)
  • Επίμονη στενοχώρια, συνήθως επικεντρωμένη στην ασφάλεια ή υγεία του βρέφους
  • Απότομες αλλαγές διάθεσης
  • Εμμονές ή παρορμητικές συμπεριφορές
  • Να είσαι στην τσίτα

Οι αγχώδεις διαταραχές δεν είναι μία μόνο πάθηση, αλλά μία ομάδα παθήσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από επίμονα αισθήματα υψηλού βαθμού άγχους και υπερβολικής δυσφορίας και έντασης. Η θεραπευτική αγωγή για το άγχος ευτυχώς είναι αποτελεσματική. Επειδή είναι διάφορες οι παθήσεις του άγχους θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες από εσένα για να μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένη και να μη δώσω αόριστες συμβουλές, οπότε πάρε με τηλέφωνο να το συζητήσουμε ( 6986775642) ή ξανά στείλε μας email.

Από την πληροφορία που δίνεις για το Utrogestan καταλαβαίνω γιατί δεν το πήρες και εφόσον δεν είχες ενδείξεις να τα πάρεις στην συνέχεια καλώς έκανες αλλά πες το και στο γιατρό σου για να τον έχεις ενήμερο. Ελίνα ο γιατρός σου είναι το κύριο άτομο που μπορεί να σε καθησυχάσει σχετικά με την υγεία του μωρού σου αλλά και της δικής σου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακολουθούμε τυφλά ό,τι λέει ή θέλει να κάνει, δηλαδή εάν έχεις κάποιες επιφυλάξεις γι’ αυτά που προτείνει του το λες και συζητάτε άλλες επιλογές (π.χ. εάν προτείνει καισαρική ενώ εσύ θέλεις να γεννήσεις φυσιολογικά). Μην ξεχνάς ότι η εγκυμοσύνη είναι δική σου. Ο γιατρός είναι παρόν για να παρακολουθεί την εγκυμοσύνη και να φέρει με ασφάλεια το μωρό στον κόσμο. Μην παραδίνεις τον εαυτό σου αλλά συνεργάσου μαζί του ώστε οι ανησυχίες και οι επιθυμίες σου να είναι κατανοητές.

Θα ήθελα να γνώριζα τι στήριξη έχεις στη διάθεση σου, δηλαδή, είσαι με τον σύντροφο σου; Έχεις τη μητέρα ή άλλους συγγενείς κοντά σου; Ζεις σε μεγαλούπολη όπου μπορείς να κοινωνικοποιηθείς με κάποια ομάδα μητέρων; Επίσης, πόσο χρονών είναι το πρώτο σου παιδάκι και πως είναι η σχέση σας;

Το μητρικό άγχος δεν ωφελεί το αγέννητο βρέφος-ούτε τους άλλους γύρω σου- και όταν νοιώθουμε την έντονη συναισθηματική φόρτιση χωρίς να το θέλουμε μπορεί να ξεσπάμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα και έπειτα να νοιώθουμε έντονες τύψεις.

Δεν έχεις κλείσει ούτε το πρώτο τρίμηνο και έχεις αρκετό δρόμο μπροστά σου. Κάνε την αλλαγή σε αυτήν την εγκυμοσύνη. Εξήγησε στους ανθρώπους δίπλα σου τι σου συμβαίνει, δέξου την στήριξη τους και εγώ είμαι στην διάθεση σου.”