facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Φάρμακα που χορηγούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης
Φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης
1. Ανάλογα της ορμόνης GnRH.

Η GnRH είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ανάλογα της ορμόνης αυτής και σκοπό έχουν να σταματήσουν την αύξηση της ορμόνης LH, η οποία προκαλεί την ωοθυλακιορρηξία.

Έτσι μπορούμε να αποτρέψουμε την ανεπιθύμητη ρήξη των ωοθυλακίων και να πετύχουμε την ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών. Τα φάρμακα αυτά είναι δυο κατηγοριών: οι συναγωνιστές της GnRH (με εμπορικές ονομασίες: Arvekap, Suprefact, Daronda κλπ) και οι ανταγωνιστές της GnRH (με εμπορικές ονομασίες: Orgalutran και Cetrotide).

2. Υποφυσιακές γοναδοτροπίνες.

Είναι τα βασικά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούμε στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Είναι ορμόνες οι οποίες μοιάζουν με τις ορμόνες που παράγονται από την υπόφυση, ένα τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου, και χορηγούνται με σκοπό να παραχθούν πολλά ωοθυλάκια. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι είτε ανασυνδυασμένες γοναδοτροπίνες, δηλαδή φάρμακα τα οποία παράγονται αποκλειστικά στο εργαστήριο (με εμπορικές ονομασίες: Gonal-F, Puregon, Pergoveris κλπ), είτε γοναδοτροπίνες από ούρα γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα οι ορμόνες αυτές να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (με εμπορικές ονομασίες: Menopur, Merional, Altermon κλπ).

3. Χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG).

Είναι το φάρμακο το οποίο χορηγείται μία φορά μόνο, στο τέλος της θεραπείας και σε συγκεκριμένη ώρα (περίπου 36-38 ώρες πριν την ωοληψία) με σκοπό την ωρίμανση των ωαρίων (εμπορικές ονομασίες: Pregnyl, Ovitrelle, Profasi).

4. Προγεστερόνη. 

Φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως μετά την ωοληψία με σκοπό να υποστηριχτεί η δεύτερη φάση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ωχρινική, και να αναπαραχθεί ένα ενδομήτριο το οποίο θα επιτρέψει την εμφύτευση και την ανάπτυξη του εμβρύου. Δίνεται είτε σε μορφή χαπιών (εμπορική ονομασία: utrogestan) είτε σε μορφή κολπικής κρέμας (εμπορική ονομασία: Crinone).

5. Άλλα φάρμακα

Όπως π.χ. ασπιρίνη, αντιβιοτικά, κορτιζόνη που μπορεί να χορηγηθούν εφόσον κριθούν αναγκαία.

Γιατί χορηγούνται φάρμακα;

Τα φάρμακα τα χρησιμοποιούμε στην εξωσωματική γονιμοποίηση για 3 λόγους:

Α.  Για να πετύχουμε ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών, δηλαδή να αποτρέψουμε την ρήξη των ωοθυλακίων πριν από την ημέρα της ωοληψίας.
Β.  Για να μπορέσουμε να παράγουμε πολλά ωοθυλάκια, πολλά ωάρια και κατά συνέπεια πολλά έμβρυα, από τα οποία επιλέγουμε τα καλύτερα για μεταφορά στο εσωτερικό της μήτρας.
Γ.  Για να υποστηρίξουμε κατάλληλα το ενδομήτριο ώστε να υποδεχθεί το έμβρυο.

 

 

 

Γεώργιος Αρ. Νικολόπουλος
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

gnikolopoulos@hotmail.com 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.