facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ανδρική υπογονιμότητα και διατροφή

Ανδρική υπογονιμότητα και διατροφή

Ανδρική υπογονιμότητα και διατροφή
Από τι επηρεάζεται η ανδρική γονιμότητα; Έως σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν έχει δώσει μια σαφή απάντηση, καθώς η επίδραση της διατροφής των ανδρών στην ανάπτυξη του εμβρύου ή στην έκβαση της εγκυμοσύνης δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Η εξασθένιση και η μείωση των σπερματοζωαρίων, ωστόσο, επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών. Οι αλλαγές στη σύσταση του σπερματικού υγρού έχουν ως συνέπεια μεταβολές στην κινητικότητα αλλά και τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, επηρεάζοντας συνεπώς την ανδρική γονιμότητα.

Μεγάλη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται ενδογενώς στο σώμα μας αλλά και δημιουργούνται από τη διατροφή ή τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ κ.λπ.).

Τα καλά νέα είναι ωστόσο ότι υπάρχουν συστατικά στη διατροφή που δρουν προληπτικά όσον αφορά αυτή την εκφυλιστική διαδικασία: τα αντιοξειδωτικά. Παρακάτω αναφέρονται τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά που συσχετίζονται ευεργετικά με την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος.

Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο σπέρμα. Η κατάλληλη διατροφή επηρεάζει θετικά τη συγκέντρωσή του. Πηγές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι οι σάλτσες ντομάτας, η κέτσαπ, ο χυμός ντομάτας, η ντοματόσουπα και λιγότερο οι φρέσκες ντομάτες.

Βιταμίνες C & E

Βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος. Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και τα ωμά λαχανικά. Η βιταμίνη Ε απαντάται σε φυτικές μαργαρίνες τύπου soft, έλαια, λιπαρά ψάρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Σελήνιο

Επηρεάζει τα κύτταρα Leydig, που παράγουν την τεστοστερόνη. Όταν χορηγείται ως συμπλήρωμα αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος καθώς και τις πιθανότητες γονιμοποίησης. Πηγές πλούσιες σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα ολικής άλεσης δημητριακά (σίκαλη, βρώμη σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι).

Ψευδάργυρος

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει ως κλινικό σύμπτωμα τη μειωμένη σπερματογένεση, άρα και τη μειωμένη γονιμότητα. Πηγές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή, τα πουλερικά και το κόκκινο κρέας.

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
από το βιβλίο “Περιμένοντας τον Πελαργό- Διατροφή στην εγκυμοσύνη”
medNutrition publications

 Ανδρική υπογονιμότητα και διατροφή

Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη
άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr.
Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική
αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.