facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί - ας βοηθήσουμε όλοι μας

Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί - ας βοηθήσουμε όλοι μας

Ας γίνουμε δωρητές μυελού των οστών. Ένα παιδί μάς έχει ανάγκη!

Ο καρκίνος ξεκινάει από τα κύτταρα, τα οποία είναι οι δομικές μονάδες του σώματός μας. Συνήθως, τα νέα κύτταρα διαμορφώνονται αντικαθιστώντας τα παλαιά κύτταρα που πεθαίνουν. Μερικές φορές, αυτή η διαδικασία πηγαίνει στραβά. Νέα κύτταρα διαμορφώνονται όταν δεν τα χρειαζόμαστε, και τα παλιά κύτταρα δεν πεθαίνουν όταν πρέπει.

Έτσι δημιουργούνται πλεονασματικά κύτταρα που μπορεί να σχηματίσουν έναν όγκο. Αυτός ο όγκος μπορεί να είναι καλοήθης, ο οποίος δεν είναι καρκίνος, και ο κακοήθης, ο οποίος είναι. Κακοήθη καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισβάλουν σε κοντινούς ιστούς ή να ξεφύγουν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Στην παιδική ηλικία ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, χωρίς κάποιο σύμπτωμα, αλλά υπάρχει υψηλός βαθμός ίασης.

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο στα ίδια μέρη του σώματος με αυτά των ενηλίκων, αλλά κάποιοι τύποι καρκίνου είναι πιο συνήθεις σε αυτά. Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία. Με τις νέες θεραπείες οι προοπτικές για τα παιδιά που πάσχουν από αυτή την ασθένεια έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Η λευχαιμία ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των καρκίνων σε παιδιά. Άλλος σημαντικός υπεύθυνος της εμφάνισης καρκίνου στην παιδική ηλικία είναι ο κακοήθης όγκος στον εγκέφαλο. Άλλοι καρκίνοι που εντοπίζονται συχνά σε παιδιά είναι παιδικά λεμφώματα, ρετινοβλαστώματα, ραβδομυοσαρκώματα και ηπατοβλαστώματα. Είναι σημαντικό να επιλέγετε προσεκτικά την κλινική όπου το παιδί σας θα κάνει θεραπεία για τον καρκίνο.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Το Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα

Πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr