facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Υπογλυκαιμία στα νεογνά

Υπογλυκαιμία στα νεογνά

Υπογλυκαιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία η ποσότητα του σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλότερη από τη φυσιολογική. Παρόλο που είναι συνηθισμένη στα νεογνά, υπάρχουν μωρά που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα.

Το μωρό από μητέρα που εμφάνισε διαβήτη στη διάρκεια της κύησης μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου. Κατά τον ίδιο τρόπο κινδυνεύουν τα μεγαλόσωμα αλλά και τα λιποβαρή για την ηλικία τους μωρά. Τα πρόωρα, τα μωρά που δεν έχουν τραφεί για μεγάλη χρονική περίοδο μετά τη γέννησή τους και αυτά που πάσχουν από μικροβιακές λοιμώξεις μπορεί επίσης να παρουσιάσουν προβλήματα.

Τα πρώτα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι η αδυναμία, η υπνηλία, η σύγχυση και η πείνα. Το παιδί είναι ωχρό, ιδρωμένο, ανήσυχο, παραπονείται για πονοκέφαλο και έχει αυξημένες καρδιακές σφίξεις.

Ο θηλασμός και μόνο αρκεί για να ισορροπήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του. Σε κάποιες περιπτώσεις, αν το μωρό δεν ανταποκρίνεται, μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως ζαχαρόνερο, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα.

 

Γράφτηκε από: Εκδόσεις Ψυχογιος
από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005 / Carroll & Brown Limited, 2003. *Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.