facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Σκύλος - Επαφή με μωρά

Σκύλος - Επαφή με μωρά

Σκύλος - Επαφή με μωρά

Αφού ο σκύλος αποκτήσει οικειότητα με τον χώρο, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία της γνωριμίας του με τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας. Η διαδικασία διαφέρει, ανάλογα με το αν πρόκειται για κουτάβι ή ενήλικο ζώο.

Κουτάβια

  • Έχουν την τάση να στριφογυρίζουν και μπορεί εύκολα να πέσουν από μια παιδική αγκαλιά. Πείτε στο παιδί να κάτσει, και μετά δώστε του το κουτάβι.
  • Δώστε στο παιδί ένα παιχνίδι για να παίξει με το κουτάβι όσο το κρατάει. Τα κουτάβια έχουν την τάση να μασουλάνε πράγματα και ίσως το παιχνίδι το αποτρέψει από το να στραφεί στα δάχτυλα του παιδιού.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να δώσει τροφή και νερό στο κουτάβι. Έτσι θα δεθούν περισσότερο. Να θυμάστε, ωστόσο, πως η υγεία και η διατροφή ενός σκύλου είναι ευθύνη ενήλικου ατόμου.
  • Παραμείνετε στο δωμάτιο. Τα πολύ μικρά παιδιά πρέπει να είναι πάντα υπό τη στενή επίβλεψη ενηλίκου όταν χειρίζονται κουτάβια.
  • Αν τα παιδιά είναι πάνω από 10 ετών, καλό είναι να συμμετέχουν στην εκπαίδευση υπακοής του κουταβιού.

Ενήλικοι σκύλοι

  • Φορέστε λουρί στον σκύλο κατά την πρώτη επαφή. Ένας μεγάλος σκύλος μπορεί, αρχικά, να περάσει τα μικρά παιδιά για θηράματα.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίξουν ασφαλή παιχνίδια με το σκύλο. Εδώ, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τα ειδικά παιχνιδάκια, όπως μπαλίτσες..
    Μην αφήνετε τα παιδιά να ενοχλούν τον σκύλο όταν τρώει ή κοιμάται.
  • Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τα άγαρμπα αγκαλιάσματα, μέχρι ο σκύλος να τα γνωρίσει καλά. Πολλοί σκύλοι ίσως θεωρήσουν τη συμπεριφορά αυτή απειλητική.
  • Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τα άγρια παιχνίδια, μέχρι να τα γνωρίσει καλά ο σκύλος και να έχουν κατανοήσει καλά την προσωπικότητά του (και όποια τάση επιθετικής συμπεριφοράς).
  • Μην επιτρέπετε στα παιδιά να τραβούν την ουρά ή τα αυτιά του σκύλου – είναι πολύ ευαίσθητα σημεία.
  • Κάθε σκύλος που θα συναναστρέφεται παιδιά πρέπει να έχει περάσει από εκπαίδευση υπακοής και κοινωνικοποίησης.

ΠΡOΣOΧΗ: Τα πολύ μικρά παιδιά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μένουν μόνα μ’ έναν σκύλο – ακόμη κι αν τα γνωρίζει και δεν έχει δείξει ποτέ επιθετικές τάσεις.

 

 

 


 

Γράφτηκε από: Εκδόσεις Αιώρα - Σκύλος οδηγός συμβίωσηςWebsite: http://aiora.gr/
Άλλες πληροφορίες
Από το βιβλίο "Σκύλος – Οδηγός συμβίωσης", Δρ David Brunner & Sam Stall, Εκδόσεις Αιώρα. Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.