facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μεγάλη περίμετρος κεφαλιού μωρού

Ερώτηση από Έφη (17.3.2017)

“Καλησπέρα σας η κορούλα μου παρουσιάζει μεγάλη περίμετρο στο κεφάλι και η παιδίατρος μας έστειλε για υπέρηχο όταν ήταν 4 μηνών. Το αποτέλεσμα ήταν το παρακάτω και όλοι έλεγαν πως ήταν καλό:
"οριακή διεύρυνση του κοιλιακού συστήματος (εύρος μετωπιαίων κεράτων 0.5 εκ περίπου και σωμάτων πλάγιων κοιλιών 0.9εκ δε και 1.1 εκ αρ. φυσιολογικό εύρος της 3ης κοιλίας. Παρατηρείται ήπια διεύρυνση του περιφερειακού υπαραχνοειδούς χώρου (απόσταση μεταξύ άνω οβελιαίου κόλπου-φλοιού 0.67εκ δε και 0.5εκ αρ) (καλοήθης διεύρυνση του περιφερειακού υπαραχνοειδούς χώρου με μικρή συμμετοχή του κοιλιακού συστήματος?)
Κλινική συνεκτίμηση- επί ενδείξεων επανέλεγχος ή/και περαιτέρω"
Τώρα έχει μπει στο δέκατο μήνα και η περίμετρος είναι 48.4 ενώ γεννήθηκε με 35 περίμετρο και 2.830 βάρος.
Ανησυχούμε πολύ αλλά η παιδίατρος λέει να περιμένουμε μέχρι το δωδέκατο μήνα καθώς η μικρή έχει πολύ καλή ψυχοκινητική ανάπτυξη. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση από παιδίατρο (18.3.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

παρότι πράγματι δεν πρέπει να ανησυχείτε, καλό είναι να επαναλάβετε ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου εφόσον η πηγή είναι ακόμη ανοικτή. Αν δεν είναι, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα καθώς η εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, η οποία, αν και ακίνδυνη, προϋποθέτει την χορήγηση μέθης ή νάρκωσης στο παιδί σας, οπότε δεν είναι απλή απόφαση. Τα απόλυτα νούμερα που μού περιγράφετε δεν λένε κάτι από μόνα τους. Πρέπει να συναξιολογηθούν πολλοί παράγοντες για να ληφθεί η απόφαση: Η ανάπτυξη του παιδιού ψυχοκοινωνικά, οι περίμετροι κεφαλής των γονιών, η κίνηση της περιμέτρου πάνω στην καμπύλη κλπ. 

Οπότε:

- αν είναι ανοικτή η πρόσθια πηγή, να γίνει υπερηχογράφημα τώρα, πριν κλείσει. 

- αν έκλεισε, δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία, οπότε θα πρέπει να γίνουν όλα τα παραπάνω πριν αποφασίσετε πώς θα προχωρήσετε στον έλεγχο. 

Η καλοήθης διάταση του υπαραχνοειδούς χώρου κατά κανόνα δεν υποκρύπτει πρόβλημα, παρόλ' αυτά το επόμενο σημείο ελέγχου είναι οι 4 μήνες ώστε να έχουμε ανοικτή πηγή, ή αν η πηγή είναι μεγάλη και το παιδί άριστο, μπορούμε να πάμε ως τους 6 μήνες ή παρακάτω. Εξαρτάται πώς είναι η πηγή. Ο λόγος είναι να μην χάσουμε το παράθυρο πριν τον επανέλεγχο.

Συζητήστε με την παιδίατρό σας και αποφασίστε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μετρηθούν οι γονείς και να τοποθετηθούν στις καμπύλες, κάτι που θεωρητικά πρέπει να έχει ήδη γίνει από την πρώτη στιγμή.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.