facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Δυσκοιλιότητα στα μωρά. Αιτίες και αντιμετώπιση

Δυσκοιλιότητα στα μωρά. Αιτίες και αντιμετώπιση

Η δυσκοιλιότητα, συνήθως συμβαίνει στα μωρά τα οποία τρέφονται με ξένο γάλα, ενώ τα μωράκια τα οποία θηλάζουν δεν παρουσιάζουν συχνά δυσκοιλιότητα. Πρόκειται για την παραγωγή σκληρών, ξηρών κοπράνων που δεν αποβάλλονται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.

Σπάνια τα νεογνά έχουν δυσκοιλιότητα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Αν η σκληρότητα παρουσιάζεται από τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Έντονη δυσκοιλιότητα, εμετοί ή πόνοι στην κοιλιά αποτελούν ενδείξεις κάποιας διαταραχής του γαστρεντερικού.

Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι σκληρά κόπρανα που δεν μπορούν να αποβληθούν, κενώσεις σε αραιά διαστήματα, κόπρανα με αίμα και κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, που προκαλούν υπερβολικό κλάμα και λύγισμα των γονάτων.

Αν το μικρό σας υποφέρει από δυσκοιλιότητα, ελέγξτε κατ' αρχάς εάν η πρόσληψη υγρών είναι επαρκής και δεύτερον, εάν το γάλα του διαλύεται σωστά. Δοκιμάστε να αλλάξετε το βρεφικό γάλα που το ταΐζετε. Επιλέξτε ένα γάλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο μέχρι να περάσει η δυσκοιλιότητα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο σκληραίνει τα κόπρανα. Η δυσκοιλιότητα που οφείλεται σε διατροφικές αλλαγές, όπως το διαφορετικό γάλα, συνήθως υποχωρεί έπειτα από λίγες ημέρες. Η απουσία φυτικών ινών από τη δίαιτα συχνά προκαλεί δυσκοιλιότητα στα μεγαλύτερα μωρά και τα παιδιά. Οι φυτικές ίνες, που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης, δεν διασπώνται και έτσι τα κόπρανα γίνονται πιο ογκώδη, πιο μαλακά και απομακρύνονται ευκολότερα.

Πιο σοβαρές περιπτώσεις όμως με δυσκολία και πόνο στην κένωση απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση. Στα μωρά δε χορηγούνται ποτέ καθαρτικά, εκτός αν τα έχει συστήσει γιατρός. Εάν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας συνεχιστεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδογαστρεντερολόγο ο οποίος θα υποβάλλει το μωρό σε ειδικές εξετάσεις και θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία του παιδίατρου

Γράφτηκε από: Νίκος Βουδούρης
Παιδιάτρος - Νεογνολόγος - Μέλος Ε.Σ. ΜΗΤΕΡΑ
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.