facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Από ποιά ηλικία μπορεί ένα παιδί να βλέπει τηλεόραση;

baby-boy-in-front-of-TV

baby-boy-in-front-of-TV

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ενεργείς οθόνες (τηλεοράσεις, κινητά, ταμπλέτες, βιντεοπαιχνίδια κλπ). Μετά την ηλικία των 2 ετών, ο συνολικός χρόνος που μπορεί το παιδί να εκτίθεται σε εκπαιδευτικό μη-βίαιο υλικό στην τηλεόραση ή άλλα μέσα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1-2 ώρες ημερησίως.

Ιδανικά η όλη διαδικασία θέασης πρέπει να συνοδεύεται από έναν ενεργό ενήλικα ο οποίος θα μιλάει και θα εξηγεί στο παιδί, προσπαθώντας κατά το δυνατόν να κάνει την όλη εμπειρία πιο διαδραστική.

Οι παραπάνω περιορισμοί βασίζονται στη γνώση πως ειδικά τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής η ανάπτυξη του εγκεφάλου βελτιστοποιείται με την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά και ενήλικες. Ανεξαρτήτως ποιό είναι το περιεχόμενο μιας εκπομπής ή ακόμα και διαδραστικού app σε κάποια ταμπλέτα ή κινητό, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το εκπαιδευτικό (απτικό, ηχητικό, οπτικό, μηχανικό κλπ) περιεχόμενο μιας ενεργητικής φυσικής δραστηριότητας όπως είναι το «απλό» πέταγμα μιας μπάλας, το χτίσιμο ενός πύργου με τουβλάκια ή το διάβασμα ενός βιβλίου για παιδιά.

Ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου για λόγους εκπαίδευσης τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν αρκετό χρόνο μπροστά σε οθόνη, προτείνεται τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα χωρίς καμία επαφή με οθόνη, αλλά και η αντιρρόπηση της δεδομένης παθητικότητας αυτών των δραστηριοτήτων με άλλες δραστηριότητες όπως η καθημερινή άσκηση, η διά ζώσης επαφή με φίλους, η ανοικτή ζωντανή συζήτηση κλπ.

Επιπλέον, δεν είναι ανάξια λόγου η βαρύτητα της πιθανής «εξάρτησης» από τα ηλεκτρονικά μέσα, όπως είναι τα ηλεκτρονικά «κοινωνικά» μέσα (social media), ή τα video games. Επειδή η απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ούτε ρεαλιστική είναι, ούτε αποτελεσματική (κυρίως στους εφήβους), προτείνετε αυστηρό ωράριο, κανόνες αντιρρόπησης, και ομαδικό παιχνίδι (μαζεμένα παιδιά στο σπίτι κλπ).

Θυμηθείτε πως τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν – είναι παράλογο να λέμε στο παιδί «μην βλέπεις άλλο τηλεόραση» ενώ εμείς κοιτάζουμε συνεχώς την οθόνη του κινητού μας.

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.