facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αποφραγμένος δακρυϊκός πόρος

Αποφραγμένος δακρυϊκός πόρος

Αποφραγμένος δακρυϊκός πόρος

Τα δάκρυα διατηρούν υγρή την επιφάνεια του ματιού. Στη συνέχεια οδηγούνται μέσω του δακρυϊκού πόρου στη μύτη. Είναι λοιπόν, ο δακρυϊκός πόρος ένα πολύ μικρό σωληνάκι που ξεκινά από τη μέσα γωνιά του ματιού και καταλήγει στη μύτη.

Περίπου το 5% των νεογνών γεννιούνται με απόφραξη στον δακρυϊκό πόρο. Πολλά νεογνά έχουν μερική απόφραξη που υποχωρεί βαθμιαία ώσπου να γίνουν 18 μηνών.

Τα κύρια συμπτώματα είναι τα υγρά μάτια που δακρύζουν συνεχώς ακόμη και όταν δεν κλαίει, η βλέννη (“τσίμπλα”) και η ξηρότητα των ρουθουνιών που παραμένει όταν το μωρό κλαίει.

Για να αντιμετωπίσετε τους φραγμένους δακρυϊκούς πόρους να καθαρίζετε τα μάτια του μωρού με δροσερό νερό που έχετε προηγουμένως βράσει και να σκουπίζετε με καθαρό βαμβάκι κάθε μάτι.

Οι μαλάξεις στην περιοχή κάτω από τα μάτια και δίπλα από τη μύτη όπου βρίσκεται ο πόρος θα βοηθήσουν. Να θυμάστε να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν από το μασάζ. Βάλτε το δείκτη του χεριού σας στη γωνιά που σχηματίζει το μάτι με τη μύτη και κάντε για λίγη ώρα μασάζ στην περιοχή.

Αν το μάτι μολυνθεί, που είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, τότε ίσως χρειαστεί αντιβίωση για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Αν το παιδί μεγαλώνει και το πρόβλημα δεν υποχωρεί, τότε πιθανόν ο οφθαλμίατρος ή ο παιδίατρος να σας συστήσει να υποβληθεί το παιδί σε διάνοιξη του πόρου χειρουργικά.

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία του παιδίατρου

 

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Ευθυμίου
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: efthimioup@yahoo.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.