facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση ορθοδοντικών ανωμαλιών στα δόντια των παιδιών μας;

Μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση ορθοδοντικών ανωμαλιών στα δόντια των παιδιών μας;

Μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση ορθοδοντικών ανωμαλιών στα δόντια των παιδιών μας;

Είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που υποβάλλεται στους ορθοδοντικούς. Σήμερα οι γονείς κατανοούν όλο και περισσότερο ότι η ορθοδοντική θεραπεία, έχει να κάνει, όχι μόνο με τη σωστή διευθέτηση των δοντιών, αλλά και με την αρμονία του προσώπου, την μάσηση, την ομιλία και την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που προσέρχονται για πλήρη ορθοδοντική θεραπεία θα μπορούσε να την αποφύγει αν υπήρχε σωστή πρόληψη ή καταστολή σε μικρές ηλικίες.

Η κύρια αιτία εκδήλωσης ορθοδοντικών ανωμαλιών είναι η κληρονομικότητα που καθιστά αναπόφευκτη την ανάγκη θεραπείας.

Υπάρχουν όμως πολλά αίτια που εμφανίζονται μετά την γέννηση (επίκτητα) και ενοχοποιούνται για τη δημιουργία ή την επιδείνωση καταστάσεων που αφορούν την ανάπτυξη του προσώπου και την σωστή θέση των δοντιών.

Ποιά είναι αυτά τα αίτια και πως μπορούμε να παρέμβουμε, περιγράφεται σε αδρές γραμμές πιο κάτω.

Η διατήρηση της ακεραιότητας και της υγείας των πρώτων παιδικών δοντιών.

Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην προληπτική ορθοδοντική. Ο τερηδονισμός ή η πρόωρη απώλεια των πρώτων παιδικών δοντιών, δημιουργεί σμίκρυνση του οδοντικού τόξου και απώλεια χώρου για την ομαλή ανατολή των διαδόχων μονίμων δοντιών.

Η γενικότερη προληπτική οδοντιατρική αγωγή που περιλαμβάνει:

  • τακτικές επισκέψεις στον οδοντογιατρό.
  • σχολαστική στοματική υγιεινή.
  • σωστή διατροφή.
  • αποφυγή κατανάλωσης γλυκών μεταξύ των γευμάτων.

αποτελεί ταυτόχρονα και τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης στην εκδήλωση ορθοδοντικών ανωμαλιών. Σε περίπτωση πρόωρης εξαγωγής παιδικών δοντιών λόγω εκτεταμένης καταστροφής πρέπει να τοποθετείται άμεσα ορθοδοντικό μηχάνημα για διατήρηση ή επανάκτηση του χώρου ώστε να αποφεύγονται οι συνέπειες.

Η στοματική αναπνοή

Οφείλεται στην απόφραξη των ανώτερων αεροφόρων οδών λόγω υπερμεγεθών αμυγδαλών ή αδενοειδών εκβλαστήσεων (κοινώς κρεατάκια) σκολίωση διαφράγματος, πάχυνση ρινικών κογχών ή αλλεργικών αιτιών και είναι πιθανόν να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων και στη θέση των δοντιών με πιο χαρακτηριστικό την στένωση της άνω γνάθου.

Είναι σημαντική η συμβουλή του παιδιάτρου και του ΩΡΛ στην έγκαιρη διάγνωση και απομάκρυνση των αιτιών που προκαλούν αναπνοή από το στόμα. Σε περιπτώσεις που ήδη έχει εγκατασταθεί το πρόβλημα η άμεση παρέμβαση του ορθοδοντικού είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη εκτεταμένης και περίπλοκης θεραπείας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Κακές συνήθειες

Από τις πιο συχνές αιτίες δημιουργίας ή επιδείνωσης ορθοδοντικών ανωμαλιών είναι οι διάφορες κακές συνήθειες (έξεις) όπως ο θηλασμός του δαχτύλου, του θηλάστρου, το δάγκωμα των νυχιών, των μολυβιών και άλλες.

Οι συνήθειες αυτές, συνδέονται με πιθανές ανασφάλειες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, για αυτό και οι προσπάθειες για να τις σταματήσουν, ποτέ δεν πρέπει να βασίζονται στην τιμωρία.

Χρειάζονται προσεκτική διερεύνηση του περιβάλλοντος του παιδιού, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του και με παιδαγωγικό τρόπο διδασκαλία των συνεπειών της κακής συνήθειας. Με διάφορους τρόπους επιδιώκεται η μεταφορά της πράξης από το ασυνείδητο στο συνειδητό (ένα κομμάτι τσιρότου π.χ. στο δάχτυλο που βάζει στο στόμα θα υπενθυμίζει στο παιδί ότι αυτό που κάνει είναι βλαβερό ). Αν το παιδί μετά από όλα αυτά συνεχίζει, προσφεύγουμε στη βοήθεια κατάλληλων ορθοδοντικών μηχανημάτων που εμποδίζουν την κακή συνήθεια.

 

Ζαχαρίας Τσίρτος
Γράφτηκε από: Ζαχαρίας Τσίρτος
Οδοντίατρος-Ειδικός ορθοδοντικός
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.