facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μάλαξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μάλαξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μάλαξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους θα βιώσουν κάποια στιγμή, ενοχλήσεις ή και έντονο πόνο σε ένα ή περισσότερα σημεία του σώματός τους. Ο λόγος είναι οι συνεχόμενες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, προκειμένου να προσαρμοστεί στη σταδιακή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι αλλαγές αυτές λαμβάνουν χώρα -πέρα από το ορμονολογικό σύστημα- και στο μυοσκελετικό και εμβιομηχανικό σύστημα της μητέρας.

Στο  μυοσκελετικό σύστημα έχουμε σταδιακό «άνοιγμα» του θωρακικού κλωβού καθώς και της πυέλου, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τον κατάλληλο χώρο που χρειάζεται το έμβρυο για να αναπτυχθεί. Αυτά επιτυγχάνονται μέσω της ωκυτοκίνης ορμόνης, της οποίας μια από τις λειτουργίες είναι και η χαλάρωση των οστών και χόνδρων ώστε να επιτευχθεί αυτό το «άνοιγμα». Στο εμβιομηχανικό σύστημα έχουμε αλλαγές όπως:

  • η αύξηση του συνολικού σωματικού βάρους της μητέρας
  • η αύξηση του στήθους και
  • η αύξηση της κοιλιάς

Η αύξηση του συνολικού βάρους θα επιφέρει γενική καταπόνηση στο σώμα, φανταστείτε πώς θα ήταν να περπατάτε καθημερινά με 10 ή και περισσότερα, κάποιες φορές, κιλά επάνω σας. Επίσης φανταστείτε πώς θα ήταν αν αυτά τα κιλά ήταν κυρίως τοποθετημένα στην πρόσθια επιφάνεια του σώματός σας, στις περιοχές του στήθους και της κοιλιάς, με την έλξη της βαρύτητας να σας τραβάει εμπρός και να πρέπει να υπερνικηθεί σε κάθε σας κίνηση!

Ακούγεται πολύ δύσκολο και κουραστικό… και όντως είναι. Δεδομένων των παραπάνω αλλαγών και καταπονήσεων είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυριολεκτικά να υποφέρουν από πόνους στον αυχένα, την πλάτη, τη μέση, τα πόδια και τα πέλματα (οι πόνοι στα πόδια και τα πέλματα συνήθως συνοδεύονται και από κράμπες).

Για τις περισσότερες ακόμα και η βραδινή κατάκλιση μπορεί να αποδειχθεί ταλαιπωρία. Οι θέσεις ύπνου διαφοροποιούνται, με αποτέλεσμα η ποιότητά του να αλλοιώνεται καθώς η έγκυος αναγκάζεται να ξυπνά πολύ συχνά για να αλλάζει θέσεις, στην προσπάθειά της να βρει μια βολική θέση όπου θα ξεκουράσει το σώμα της και τελικά κάθε άλλο παρά ξεκούραση να βρίσκει…

Σε όλη αυτή την ενοχλητική κατάσταση έρχονται οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι θεραπευτές για να βοηθήσουν και να δώσουν λύσεις. Ο τρόπος είναι μέσω της μάλαξης (μασάζ).

Πιθανών για τους περισσότερους να ακούγεται απίθανο και ακατόρθωτο, δεδομένου ότι όλοι όταν ακούμε τη λέξη «μάλαξη» σκεφτόμαστε την ξεκούραστη και βολική πρηνή θέση στο κρεβάτι της μάλαξης, κάτι που για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μόνο μια ανάμνηση…

Ωστόσο μάλαξη μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Ο εκπαιδευμένος θεραπευτής θα βοηθήσει την έγκυο να ξαπλώσει στο κρεβάτι της μάλαξης, σε θέσεις που θα νιώθει πολύ βολικά και με τη βοήθεια και υποστήριξη μαξιλαριών και πετσετών, θα βιώσει την πολύ ευχάριστη και ανακουφιστική εμπειρία της μάλαξης σε όποιο σημείο του σώματός της χρειάζεται. Αυτό που θα προσέξετε είναι ότι το λάδι που χρησιμοποιείται για την μάλαξη είναι τελείως φυσικό και φυτικό και δεν περιέχει αιθέρια έλαια (τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι απαγορευτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Επίσης, ο τρόπος μάλαξης είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες της μέλλουσας μαμάς, σεβόμενος περιοχές ευαισθητοποιημένες από τη διαδικασία προσαρμογής του σώματος και που δεν πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μάλαξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επιφέρει οφέλη μόνο στην σωματική κατάσταση της μέλλουσας μαμάς αλλά και στην ψυχολογία της, καθώς η ανακούφιση από τον πόνο αλλά και η αυξημένη φροντίδα που θα λάβει από τον θεραπευτή, θα τη βοηθήσουν να παραμένει ήρεμη, ξεκούραστη, χαρούμενη και να βιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την τόσο ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή της!

Και για το τέλος, ας μην ξεχνάμε πως αν η έγκυος αισθάνεται όμορφα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τότε και το μωράκι της θα είναι και εκείνο ήρεμο και χαρούμενο!

 

Γράφτηκε από: Κατερίνα ΜιχαλοπούλουWebsite: http://www.beautyspirit.gr/
Κινησιοθεραπεύτρια – Ρεφλεξολόγος
Άλλες πληροφορίες

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.