facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Γιαγιά στο σπίτι

Ερώτηση από Μαρίνα (22.3.2017)

“Τα τελευταία 5 χρόνια μένει η μητέρα του άντρα μου σπίτι μας ετών 84. Με όλα τα καθημερινά προβλήματα που τα συμμερίζομαι. Όμως, ΚΑΘΕ βράδυ ο άντρας μου πιέζει τα παιδια, ετών 9 και 7 να φιλήσουν και να αγκαλιάσουν τη γιαγιά! Ενώ αυτά δεν θέλουν.”

Απάντηση από ψυχολόγο (22.3.2017)

“Αγαπητή Μαρίνα,

Από το σύντομο email σου έχω καταλάβει πολλά και σε νιώθω. Η κατάσταση σου είναι πολύ δύσκολη.

Υπάρχουν δύο σενάρια που περνάνε από τη σκέψη μου.

  1. Ότι ο σύζυγός σου προσπαθεί να επικυρώσει τα αισθήματά του προς τη μητέρα του μέσω των παιδιών σας.

  2. Η γιαγιά πλησιάζει το τέλος του κύκλου της ζωής και ο μπαμπάς σας θέλει να της δείξει όση εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη μέσω των παιδιών.

Εάν έχεις προσέξει αναφέρθηκα και τις δύο φορές στον μπαμπά σας γιατί αυτός είναι που πρέπει να την φιλάει, να την αγκαλιάζει και να περνάει όσο χρόνο μπορεί με τη μαμά του διότι έχει φοβίες για το τέλος της.

Αυτό που προτείνω να κάνεις είναι απαλά να του μιλήσεις και να του πεις ξεκάθαρα ότι η αγάπη έχει αξία μόνο όταν δίνεται με ελευθερία και όχι με το ζόρι. Ότι τα παιδιά σας θα αγανακτήσουν μαζί του και θα έχει άσχημο αντίκτυπο στη σχέση τους μαζί του. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν θα είχε την ίδια στάση εάν ήταν η δική σου μητέρα που ζούσε μαζί σας.

Όπως και να 'χει η μαμά του είναι δική του και εφ' όσον τη νοιάζεται εκείνος καλό θα είναι να αναγνωρίσει πως η αγάπη δεν επιβάλλεται αλλά προσφέρεται με τη θέληση και βούληση του ατόμου. Εάν είναι η γιαγιά λογική ίσως βοηθήσει να το συζητήσεις μαζί της και να του το πει η ίδια. Συζήτα το και με τα παιδάκια σου-πες τους πως καταλαβαίνεις τη δυσκολία που τους φέρνει ο μπαμπάς και ότι φέρεται έτσι γιατί φοβάται την πραγματικότητα -πως μια μέρα δεν θα έχει και εκείνος τη μαμά του.

Μαρίνα καλό κουράγιο και καλή δύναμη. Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου.”