facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τελικά οι υδατάνθρακες μάς παχαίνουν;

Τελικά οι υδατάνθρακες μάς παχαίνουν;

Τελικά οι υδατάνθρακες μάς παχαίνουν;

Τρόφιμα όπως τα μακαρόνια, η ζάχαρη ή το ψωμί φαντάζουν απαγορευμένα στους περισσότερους κατά τη διάρκεια της δίαιτας ή θεωρούν ότι είναι αυτά που τους έχουν προσδώσει τα παραπανίσια κιλά. Αυτό που οδηγεί όμως στην αύξηση του βάρους δεν είναι ποτέ ένα συγκεκριμένο συστατικό της τροφής. Δεν παχαίνουν λοιπόν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες ή το λίπος αλλά ούτε και μας αδυνατίζουν.

Σημασία για την απώλεια βάρους έχει η ποσότητα της τροφής που καταναλώνει κανείς όπως και το θερμιδικό φορτίο που φέρει το κάθε γεύμα.

Ωστόσο, οι απλοί υδατάνθρακες –όπως η ζάχαρη- θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβάλουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας, διότι απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό και προκαλούν το αίσθημα της πείνας. Έτσι, έμμεσα οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση τροφής και τελικά σε αύξηση βάρους.

Πόσους και ποιούς υδατάνθρακες πρέπει να τρώμε;

Η Μεσογειακή διατροφή συστήνει το 50% με 60% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά να προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Είναι σημαντικό όμως να προτιμούμε τους σύνθετους υδατάνθρακες από τους απλούς, με εξαίρεση τα φρούτα (που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες αλλά πρόκειται για φυσικά σάκχαρα). Μάλιστα, για βελτιωμένη διατροφή, καλό είναι να προτιμούμε τους μη επεξεργασμένους σύνθετους υδατάνθρακες, στους οποίους περιλαμβάνονται τα αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως το ψωμί ολικής, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα κριθαροκούλουρα, η βρώμη, το καστανό ρύζι, και τα όσπρια.

Οι απλοί υδατάνθρακες που είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την κακή φήμη των υδατανθράκων στο σύνολό τους, πολλές φορές βρίσκονται σε τρόφιμα που ταυτόχρονα περιέχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες. Τρόφιμα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες -κυρίως ζάχαρη- είναι τα κέικ, οι σοκολάτες, τα απλά δημητριακά πρωινού, οι πάστες, τα αναψυκτικά, τα μπισκότα, και πολλά άλλα παρόμοια βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Τα τρόφιμα αυτά όταν καταναλώνονται συχνά, μπορούν όντως να οδηγήσουν σε παχυσαρκία αλλά και σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Συνοψίζοντας, η αντίληψη ότι "οι υδατάνθρακες παχαίνουν" θεωρείται αν μη τι άλλο παραπλανητική και απαρχαιωμένη, καθώς είναι σαφές πως η σταθερή παρουσία τους στη διατροφή μας είναι απαραίτητη για μια καλή υγεία. Μάλιστα, η προσθήκη υδατανθράκων σε κάθε ένα από τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας, θεωρείται δείγμα ισορροπημένης διατροφής. Παρακάτω παρατίθεται μια πολύ υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης μας καρμπονάρας, η οποία μας προσδίδει λιγότερη ενέργεια λόγω του τυριού χαμηλών λιπαρών και του κοτόπουλου που περιέχει, καθώς και περισσότερες φυτικές ίνες λόγω των ζυμαρικών ολικής άλεσης. Μπορούμε λοιπόν να απολαμβάνουμε τους υδατάνθρακες που τόσο πολύ αγαπάμε και ταυτόχρονα να φροντίζουμε την υγεία και το σώμα μας. Περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας!

Εύκολα μακαρόνια με κοτόπουλο και τυρί κρέμα

ΥΛΙΚΑ (για 3 άτομα)

  • 1,5 φλιτζάνι μακαρόνια ολικής άλεσης (πένες)
  • 1 στήθος κοτόπουλο
  • 100 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα φρέσκο 1,5%
  • 3 πιπεριές πράσινες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια, και λίγο νεράκι.

Ταυτόχρονα νεροβράζουμε τα μακαρόνια.

Μόλις το κοτόπουλο πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα λαχανικά, και αν χρειάζεται λίγο νεράκι. Το φαγητό μας δεν θέλουμε να έχει υγρά, αλλά δεν πρέπει να μένει και στεγνό στο τηγάνι, οπότε προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό.

Όταν είναι έτοιμα και τα λαχανικά, προσθέτουμε το τυρί και το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές.

Ανακατεύουμε με τα μακαρόνια κ σερβίρουμε.

Το φαγητό μας είναι καλύτερα να καταναλωθεί ζεστό, καθώς όταν μένει το τυρί "σφίγγει", μπορεί όμως να ξαναζεσταθεί και να καταναλωθεί πολύ ευχάριστα.

 

 

Γράφτηκε από: Θάλεια ΚαρδάτουWebsite: www.beautyspirit.gr
Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.